Lokale ingredienser

Basert på rent vann, urter, planter og vekster fra Gjefsjøen Fjellgård i Snåsa

Tilegnet Operasjon Rype

Tilegnet operatørene og sabotørene i Operasjon Rype som hadde base på Gjefsjøen Fjellgård våren 1945.

INDERØY BRENNERI

Eksklusivt destillert på Inderøy Brenneri ved Den Gyldne Omvei

Hvor selges den?

Tilgjengelig på bestillingsutvalget og utvalgte utsalg på Vinmonopolet. Selges også på
flere restauranter.

Eksklusivt destillert på Inderøy Brenneri

Produsert med erfaring og entusiasme

Akevitten produseres med stor entusiasme og nysgjerrighet. Gamle tradisjoner og oppskrifter får nytt liv, sammen med innovasjon og eksperimentering mot nye og spennende smaksopplevelser innen akevitt.

Inderøy Brenneri ligger på Berg Gård ved Kjerkensvågen, langs Den Gyldne Omvei på Inderøy.

Operasjon rype

Akevitt tilegnet heltene fra

Operasjon Rype 1945

I de siste krigsmånedene i 1945 var Gjevsjøen en sentral plass i forbindelse med sabotasjeoperasjon Rype. Sabotørene hadde sin base på fjellgården. Operasjon Rypes mål var å sabotere jernbanen for å forsinke de tyske troppenes tilbaketrekning. Heimevernets nåværende innsatsstyrke “Rype” har tatt navn etter operasjonen.

Akevitten er tilegnet operatørene fra Operasjon Rype 1945

Basert på rent vann, urter og planter fra

Gjefsjøen Fjellgård

I Snåsa ligger fire fjellgårder uten veiforbindelse. En tur dit er en opplevelse i seg selv. Bare turen for å komme seg til fjellgårdene vil kunne gi flotte naturopplevelser, og når man kommer frem vil du kunne oppleve hvordan fjelllandbruk har blitt drevet opp gjennom historien og drives i dag.

Fjellgården Gjefsjøen ligger nært grensa mot Sverige ved den fiskerike innsjøen Gjevsjøen og Blåfjella-Skjækerfjella nasjonalpark på flere kanter. Søndre og Nordre Gjevsjøhatt (936 og 975 m.o.h.) er karakteristiske fjell ikke langt unna gården. Lengre mot øst ligger Blåfjella i nabokommunen Lierne, der Blåfjellhatten og Midtiklumpen rager rundt 1330 m.o.h. Gården er ellers omkranset av villmark med vide skogåser og flotte vann.

Gjefsjøen Fjellgård
Tapping av akevitt - Inderøy Brenneri

Akevitt

Produkt­informasjon

Gjefsjøakevitt - Operasjon Rype 1945
Produsert av Inderøy Brenneri
Alc. 38 %
Flaskestørrelse 500 ml
Vinmonopolets bestillingsutvalg, varenummer 12804402

Rene og friske aromaer. Florale toner og lett sødme. Egnet alene og i cocktails. Basert på planter, urter og vekster fra Gjefsjøen Fjellgård i Snåsa. Høstet i samarbeid med Trøndelag Sankeri.

Passer til: Svin, lam, skalldyr og til aperitif

Lokale urter og vekster

Akevitten er basert på lokale urter, planter og vekster fra Gjefsjøen, inkludert planten tunbalderbrå som er norges egen ananas.

Oppskrifter

Akevitten kan brukes i mange ulike drinker. Barskolen.no har laget oppskrifter for flere ulike drinker med Gjefsjøakevitt.

Utsalgssteder

Hvor selges den?

Vinmonopolets bestillingsutvalg

Akevitten er tilgjengelig i vinmonopolets bestillingsutvalg.

Vinmonopolets butikker

Flere av vinmonopolets utsalg har også akevitten i sin butikk. Se Vinmonopolets nettsider for oversikt.

Restauranter, barer og hoteller

Akevitten selges hos flere restauranter, barer og hoteller 

Bestille?

Driver du et sted med skjenkebevilling? Akevitten kan bestilles både via Vinmonopolet og direkte fra Inderøy Brenneri.

Produsert og destillert på

Inderøy Brenneri

Akevitten er eksklusivt destillert og produsert av og i samarbeid med Svein Berfjord og Inderøy Brenneri.

Akevitten produseres med stor entusiasme og nysgjerrighet. Gamle tradisjoner og oppskrifter får nytt liv, sammen med innovasjon og eksperimentering mot nye og spennende smaksopplevelser innen akevitt. Inderøy Brenneri ligger på Berg Gård ved Kjerkensvågen langs Den Gyldne Omvei på Inderøy. 2.5 km fra Steinkjer, 120 km fra Trondheim.

Jim Andre Stene - botanical expert, Trøndelag sankeri

Planter, urter, smaker og ingredienser

Trøndelag Sankeri drives av Jim-Andre Stene som hver dag sanker spiselige ville vekster for å tilby kortreist, økologisk og bærekraftige råvarer og mat til bedrifter og privatpersoner.

Som ekspert på planter, urter, smaker og ville vekster har Jim Andre og Trøndelag Sankeri vært en viktig samarbeidspartner for å finne egnede og lokale vekster og smaker fra Gjefsjøen til bruk i akevitten.

- Dette er et av de mest spennende prosjektene jeg har vært med på, sier Jim-Andre Stene.

Les også historien om hvordan ananasen kom til Gjefsjøen

Design og grafisk arbeid av Heidi Holje

Design og grafisk arbeid

Etikettdesign og grafisk arbeid er utført av kunstner Heidi Holje. På Kapp ved Mjøsa arbeider Heidi med ulike kunstuttrykk, For tiden med maleri, men har også laget silketrykk som leveres til noen gallerier. Til daglig underviser hun på videregående skole, og holder også ulike kreative kurser for alle aldre.

Designet er basert på originale kart fra Operasjon Rype. Sabotørenes marsjruter er avmerket, noen av de også avtegnet med blyant på de originale kartene, som nå er lagret hos Forsvarsmuseet Rustkammeret i Trondheim. Droppområdet på Gjefsjøen og krasjstedet på Plukkutjønnfjellet er også markert. På baksiden av etiketten kan du lese historien om Operasjon Rype.

Trykk er utført av Skipnes Kommunikasjon i Trondheim

Gaveesker for akevitt fra Prisonmade Ålesund

Samfunnsansvar

Gaveesker i tre fra Prisonmade Ålesund

Vi er stolte over å samarbeide med fengselsbedriften Prisonmade Ålesund som sammen med Borgund videregående skole har ansvaret for det viktige arbeidet på skoleavdelingen i Ålesund fengsel der de innsatte får mulighet til å ta både utdanning og fagopplæring mens de soner for å bli bedre forberedt på livet utenfor murene.

Våre gaveesker i tre er både utviklet og produsert av Prisonmade Ålesund og dyktige innsatte i Ålesund fengsel.

Gaveeskene selges ikke via Vinmonopolet, men kan bestilles eller kjøpes direkte hos Inderøy Brenneri.

Lagre din egen akevitt

Eikefat for akevitt

Akevitten fra Inderøy Brenneri er fatmodnet på eikefat. Nå kan du selv lagre din egen akevitt videre på eikefat. Ved å fortsette fatlagringen vil akevitten fortsette å utvikle seg, først og fremst fordi spriten trekker flere smaker ut av eika. Videre fatlagring gir også akevitten mer farge. Du kan servere akevitten direkte fra fatet.

Fatene er på en liter og leveres med både bordstativ og med "halsbånd" type St. Bernhardshund.

Til salgs i gårdsbutikken på Berg gård Inderøy brenneri, eller ta kontakt for bestilling

Fat for akevittlagring
Oi Trøndersk mat og drikke

Din guide til lokal mat, drikke og smaksopplevelser i Trøndelag

Oi Trøndersk mat og drikke

Midt i Norge ligger et område som har fått noe helt unikt fra naturen. Noe helt eget med jordsmonn, klima og havstrømmer. Fra mildt, fuktig kystlandskap til kjølig, tørr vidde og fjell. Lange, lyse sommernetter. Når råvaren vokser lenge og sakte, får den en unik smak.

Lokalmat og matopplevelser i Trøndelag

Matriket Midt samler lokalmat- og drikkeprodusenter i Midt-Norge. Her finner du informasjon om produsenter som tilbyr produkter og retter som bygger på lokale råvarer, matspesialiteter eller mattradisjoner, produsenter som tilbyr lokal mat, drikke og råvarer av høy kvalitet og prosjekter med fokus på lokal mat og drikke.

Bak Matriket Midt står Oi! Trøndersk Mat og Drikke, som også arrangerer Trøndersk Matfestival og Bryggerifestivalen. Med dette arbeidet ønsker vi å videreføre interessen for trøndersk mat gjennom hele året.

Bøker, artikler og reportasjer

Aktuelt

Det er skrevet bøker, laget flere fjernsynsinnslag og skrevet en rekke artikler om Gjefsjøen og Operasjon Rype opp igjennom tidene. Her har vi samlet et utvalg av de.

Originale kart fra Operasjon Rype og Gjefsjøen fjellgård i Snåsa. Sabotørenes marsjruter kan sees inntegnet med blyant. Kartene befinner seg på Forsvarsmuseet Rustkammeret i Trondheim

Teamet bak akevitten

Mennesker og samarbeidspartnere

En stor gruppe entusiaster, dyktige fagfolk og samarbeidspartnere har vært viktige bidragsytere i arbeidet med utvikling og lansering av "Gjefsjøakevitt - Operasjon Rype 1945". Akevitten ville hverken sett dagens lys eller oppnådd samme synlighet og suksess uten alle disse. Her er teamet bak akevitten.

Svein Berfjord Inderøy Brenneri

Svein Berfjord

Destillatør, eier og daglig leder for Berg Gård og Inderøy Brenneri
Nils Christian Gjefsjø

Nils Christian Gjefsjø

Eier og driver av Gjefsjøen Fjellgård i Snåsa
Lars Bugge Aarset

Lars Bugge Aarset

Initiativtaker
Jim Andre Stene - botanical expert, Trøndelag sankeri

Jim Andre Stene

Ekspert på urter, planter, smaker og spiselige vekster - Trøndelag Sankeri
Gunnar Hugås - Barskolen.no

Gunnar Hugås

Drink-, brennevin og barekspert - Barskolen.no
Kunstner Heidi Holje

Heidi Holje

Design og grafisk arbeid, etikett
Ebbe Deraas - OSS Gjefsjøen foto Lars Bugge Aarset

Ebbe Deraas

Prosjektleder restaureringsprosjektet OSS Gjefsjøen, oberst (P) Trøndelag Heimevernsdistrikt HV-12, forsvarskoordinator Proneo
Frode Lindgjerdet

Frode Lindgjerdet

Forfatter og militærhistoriker, Forsvarsmuseet Rustkammeret i Trondheim
Proneo

Proneo

Etableringsbistand og god rådgivning
Oi Trøndersk mat og drikke

Oi Trøndersk mat og drikke

Din guide til lokalmat og matopplevelser i Trøndelag
Skipnes-Kommunikasjon

Skipnes Kommunikasjon

Trykk av etiketter
Prisonmade Ålesund

Prisonmade Ålesund

Eksklusive gaveesker i tre er utviklet og produsert av fengselsbedriften Prisonmade Ålesund
Innovasjon Norge

Innovasjon Norge

Rådgivning, bedriftsetablering og oppstartstøtte
Logo Smartmedia

Smart Media

Utvikling og drift av nettsider for Gjefsjøen Fjellgård

5

Urter og planter

1945

Operasjon rype

2021

Produsert siden