Etikettdesign og grafisk arbeid er utført av kunstner Heidi Holje fra Kapp ved Mjøsa. Til daglig er hun lektor på videregående, og ved siden av arbeider med ulike kunstuttrykk, for tiden maleri. I tillegg holder hun ulike kreative kurs for forskjellige målgrupper.

Designet er basert på originale kart fra Operasjon Rype. Sabotørenes marsjruter er avmerket, noen av de også avtegnet med blyant på de originale kartene, som nå er lagret hos Forsvarsmuseet Rustkammeret i Trondheim. Droppområdet på Gjefsjøen og krasjstedet på Plukkutjønnfjellet er også markert. På baksiden av etiketten kan du lese historien om Operasjon Rype

Til etiketten er det valgt PP Clear som materiale. Dette er helt transparent for å oppnå ønsket effekt av designet. Trykke av etiketten er utført av Skipnes Kommunikasjon i Trondheim. 

sabotasjeoperasjonen

Operasjon rype

I de siste krigsmånedene i 1945 var Gjevsjøen en sentral plass i forbindelse med sabotasjeoperasjon Rype. Sabotørene hadde sin base på fjellgården. Operasjon Rypes mål var å sabotere jernbanen for å forsinke de tyske troppenes tilbaketrekning. Heimevernets nåværende innsatsstyrke “Rype” har tatt navn etter operasjonen.

Restaurering av hovedkvarteret til Operasjon Rype

OSS Gjefsjøen

Det pågår et omfattende prosjekt for å restaurere bygningen som var hovedkvarter for Operasjon Rype under krigen. Planlagt ferdigstillelse er i løpet  av 2021.

laget på lokale urter og planter fra Gjefsjøen

Gjefsjø­akevitt

Akevitten er destillert på vann, lokale urter og planter fra Gjefsjøen. Det er laget som en hyllest til ære for Operasjon Rype som opererte med base  på Gjefsjøen gård i fjellene på Snåsa i slutten av andre verdenskrig. Akevitten destilleres eksklusivt på Inderøy Brenneri.