Gjefsjøen er en av fire fjellgårder uten veiforbindelse i Snåsafjella. Turen inn til Gjefsjøen er en opplevelse i seg selv.

Gjefsjøen fjellgård drives i dag av Nils Christian Gjefsjø. Hovedvirksomheten har vært gårdsdrift med sau, men turisme er en stadig voksende tilleggsnæring og Gjefsjøen tilbyr både overnatting, servering, båtutleie og båtskyss. Det er også gode muligheter for jakt og fiske i området.

Bare turen for å komme seg til til både Gjefsjøen og de andre fjellgårdene i Snåsa vil kunne gi flotte naturopplevelser, og når du kommer frem vil du kunne oppleve hvordan fjellandbruk har blitt drevet opp gjennom historien og drives i dag.

Både Gjefsjøen og Gaundalen er fjellgårder som fortsatt er bebodde og som driver ordinær gårdsdrift og turisme. Holden Fjellgård drives som seter på sommerstid og  Gressåmoen Fjellgård er ubebodd, på begge er det mulig å leie seg overnatting i gårdsbygningene. På svensk side av grensen ligger Björkede fjällgård ved elven mellom Gjevsjøen og naboinnsjøen Holderen.

Gården produserer egen strøm. Dagens anlegg inkluderer et dieselaggregat, solceller, batteribank og en vindturbin. En utvidelse med utbygging av eget vannkraftverk er også en aktuell fremtidsdrøm.

Hvordan komme seg hit?

Veibeskrivelse

Fra Snåsa
Fra riksvei 763 ved Brede i Snåsa, er det ca. 30 km biltur til Ismenningen. Derfra er det merket sti "Gjefsjøstien" 22 km inn til Gjefsjøen fjellgård. Se turbeskrivelse for Gjefsjøstien på ut.no

Båtskyss over Gjevsjøen fra svensk side
Fra E6 i Verdal - riksvei 72 til Sandvika/riksgrensa - videre mot Järpen på vei 336 - ta av til venstre rett før Kallsedet - følg vei forbi Övereng til Björkedet. Derfra er det det bomvei opp til Gjevsjøen. Totalt ca. 15 mil fra Verdal.  Ta kontakt for kode til bom eller for å bestille båtskyss.

Vinterstid
På vinteren kan du komme til Gjefsjøen på ski eller med snøscooter vinterleia fra Ismenningen i Snåsa eller over Gjevsjøen fra Björkedet i Sverige. Det er vinterbrøytet vei både til Ismenningen og til Björkedet. Les mer om besøkskjøring med snøscooter til fjellgårdene i Snåsa.

Kartkoordinater for Gjefsjøen Fjellgård
64 grader 6 minutter 16 sekunder nord
13 grader 5 minutter 5 sekunder øst

UTM-posisjon: Sone 33W Ø 406687 N 7110071
Posisjon i desimalgrader: N64.1046° - Ø13.0848°

Kart

Kartblad som dekker Gjefsjøen Fjellgård er 1823-II Gjevsjøen

Informasjon om kart over Snåsa

Finn Gjefsjøen på Norgeskart.no

bebodd siden 1790-årene

Historien

Gårdstun og kulturlandskap på Gjefsjøen vitner om flere hundre års tradisjoner med gårdsdrift, fiske og fangst. Tradisjoner som fortsatt holdes i hevd av de som bor der i dag. Gården har vært bebodd siden 1790-årene. Historiene er mange om de hardføre menneskene som lever og har levd her.

Høyonnsfolk ca. 1920. F.v.: Ukjent, Nikolai Gjefsjø, Lornts Rossberget (far til Lisabeth), Lena (datter til Lisabeth og Nils), Ingeborg (søster til Nils), Ingeborg d.e. (mor til Nils) Lisabeth og Nils Gjefsjø. Trolig det eldste bildet som viser bygningen som ble hovedkvarter for Operasjon Rype.
Originale kart fra Operasjon Rype og Gjefsjøen fjellgård i Snåsa. Sabotørenes marsjruter kan sees inntegnet med blyant. Kartene befinner seg på Forsvarsmuseet Rustkammeret i Trondheim

Artikler, bøker og reportasjer

Aktuelt

Det er skrevet bøker, laget flere fjernsynsinnslag og skrevet en rekke artikler om Gjefsjøen og Operasjon Rype opp igjennom tidene. Her har vi samlet et utvalg av de.

Restaurering av hovedkvarteret til Operasjon Rype

OSS Gjefsjøen

Det pågår et omfattende prosjekt for å restaurere bygningen som var hovedkvarter for Operasjon Rype under krigen. Planlagt ferdigstillelse er i løpet  av 2021.

sabotasjeoperasjonen

Operasjon rype

I de siste krigsmånedene i 1945 var Gjevsjøen en sentral plass i forbindelse med sabotasjeoperasjon Rype. Sabotørene hadde sin base på fjellgården. Operasjon Rypes mål var å sabotere jernbanen for å forsinke de tyske troppenes tilbaketrekning. Heimevernets nåværende innsatsstyrke “Rype” har tatt navn etter operasjonen.

laget på lokale urter og planter fra Gjefsjøen

Gjefsjø­akevitt

Akevitten er destillert på vann, lokale urter og planter fra Gjefsjøen. Det er laget som en hyllest til ære for Operasjon Rype som opererte med base  på Gjefsjøen gård i fjellene på Snåsa i slutten av andre verdenskrig. Akevitten destilleres eksklusivt på Inderøy Brenneri.