Gjefsjøen är en av fyra fjällgårder utan vägförbindelse i Snåsafjällen. Turen inn till Gjefsjøen er en upplevelse i sig själv.

Gjefsjøen fjellgård drives i dag av Nils Christian Gjefsjø. Hovedvirksomheten har vært gårdsdrift med sau, men turisme er en stadig voksende tilleggsnæring og Gjefsjøen tilbyr både overnatting, servering, båtutleie og båtskyss. Det er også gode muligheter for jakt og fiske i området.

Bare turen for å komme seg til til både Gjefsjøen og de andre fjellgårdene i Snåsa vil kunne gi flotte naturopplevelser, og når du kommer frem vil du kunne oppleve hvordan fjellandbruk har blitt drevet opp gjennom historien og drives i dag.

Både Gjefsjøen og Gaundalen er fjellgårder som fortsatt er bebodde og som driver ordinær gårdsdrift og turisme. Holden Fjellgård drives som seter på sommerstid og  Gressåmoen Fjellgård er ubebodd, på begge er det mulig å leie seg overnatting i gårdsbygningene. På svensk side av grensen ligger Björkede fjällgård ved elven mellom Gjevsjøen og naboinnsjøen Holderen.

Gården produserer egen strøm. Dagens anlegg inkluderer et dieselaggregat, solceller, batteribank og en vindturbin. En utvidelse med utbygging av eget vannkraftverk er også en aktuell fremtidsdrøm.

Hur kommer man hit?

Vägbeskrivning

Fra Snåsa
Från riksväg 763 vid Brede i Snåsa är det ca. 30 km bilresa till Ismenningen. Därifrån finns en markerad stig "Gjefsjøstien" 22 km till Gjefsjøen fjällgård.

Båttur över Gjevsjøen från svensk sida
Från E6 i Verdal - riksväg 72 till Sandvika / riksgräns - vidare mot Järpen på väg 336 - sväng vänster strax före Kallsedet - följ vägen förbi Övereng till Björkedet. Därifrån går det en vägtull upp till Gjevsjøen. Totalt ca. 25 mil från Verdal. Ta kontakt för en kod för en barriär eller för att beställa en båttur .

Vintertid
På vintern kan du ta dig till Gjefsjøen med skidor eller med skoter från Ismenningen i Snåsa eller över Gjevsjøen från Björkedet i Sverige. Det finns en vinterplogad väg både till Ismenningen och till Björkedet. Les mer om besøkskjøring med snøscooter til fjellgårdene i Snåsa.

Kartkoordinater for Gjefsjøen Fjellgård
64 grader 6 minutter 16 sekunder nord
13 grader 5 minutter 5 sekunder øst

UTM-posisjon: Sone 33W Ø 406687 N 7110071
Posisjon i desimalgrader: N64.1046° - Ø13.0848°

Kart

Kartblad som dekker Gjefsjøen Fjellgård er 1823-II Gjevsjøen

Informasjon om kart over Snåsa

Finn Gjefsjøen på Norgeskart.no

bebott sedan 1790-åren

Historien

Gårdsgården och kulturlandskapet på Gjefsjøen vittnar om flera hundra års traditioner med jordbruk, fiske och jakt. Traditioner som fortfarande upprätthålls av dem som bor där idag. Gården har varit bebodd sedan 1790 -talet. Det finns många historier om de hårda människorna som lever och har bott här.

Høyonnsfolk ca. 1920. F.v.: Ukjent, Nikolai Gjefsjø, Lornts Rossberget (far til Lisabeth), Lena (datter til Lisabeth og Nils), Ingeborg (søster til Nils), Ingeborg d.e. (mor til Nils) Lisabeth og Nils Gjefsjø. Trolig det eldste bildet som viser bygningen som ble hovedkvarter for Operasjon Rype.
Originale kart fra Operasjon Rype og Gjefsjøen fjellgård i Snåsa. Sabotørenes marsjruter kan sees inntegnet med blyant. Kartene befinner seg på Forsvarsmuseet Rustkammeret i Trondheim

Artiklar, böcker och rapporter

Aktuellt

Det är skrivit böcker, laget flere fjernsynsinnslag og skrevet en rekke artikler om Gjefsjøen og Operasjon Rype opp igjennom tidene. Her har vi samlet et utvalg av de.

Restaurering av hovedkvarteret til Operasjon Rype

OSS Gjefsjøen

Det pågår et omfattende prosjekt for å restaurere bygningen som var hovedkvarter for Operasjon Rype under krigen. Planlagt ferdigstillelse er i løpet  av 2021.

sabotasjeoperasjonen

Operasjon rype

I de siste krigsmånedene i 1945 var Gjevsjøen en sentral plass i forbindelse med sabotasjeoperasjon Rype. Sabotørene hadde sin base på fjellgården. Operasjon Rypes mål var å sabotere jernbanen for å forsinke de tyske troppenes tilbaketrekning. Heimevernets nåværende innsatsstyrke “Rype” har tatt navn etter operasjonen.

laget på lokale urter og planter fra Gjefsjøen

Gjefsjø­akevitt

Akevitten er destillert på vann, lokale urter og planter fra Gjefsjøen. Det er laget som en hyllest til ære for Operasjon Rype som opererte med base  på Gjefsjøen gård i fjellene på Snåsa i slutten av andre verdenskrig. Akevitten destilleres eksklusivt på Inderøy Brenneri.