I en tid der forsvarsvilje og motstandsvilje igjen er avgjørende i Europa har OSS Gjefsjoen sammen med norske og amerikanske forsvarsvenner og Gjefsjøen fjellgård markert 77 år siden kampen for frihet og demokrati måtte kjempes i trønderske fjell.

En krans dedikert “The spirit of resistance” med 12 roser for de omkomne soldatene ble lagt ned på Plukkutjønnfjellet, sammen med en ekstra rose for falne kamerater.

Carl Colby, sønn av daværende major og leder for Operasjon Rype, William Colby, deltok som æresgjest og fikk besøke hovedkvarteret for krigens hendelser. Amerikanerne fikk oppleve vanlig trøndersk vær og flotte fjell, samt testet skiføret sammen med veteraner og andre venner. Både her på Gjefsjøen fjellgård og med besøk på Gaundalen Fjellgård fikk de oppleve mye natur og historier fra både krigstid og annet fjellgårdsliv.

 

Besøk ved minnevarden på Plukkutjønnfjellet.

En krans dedikert “The spirit of resistance” med 12 roser for de omkomne soldatene ble lagt ned på Plukkutjønnfjellet, sammen med en ekstra rose for falne kamerater.

Carl Colby, sønn av daværende major og leder for Operasjon Rype, William Colby, deltok som æresgjest og fikk besøke hovedkvarteret for krigens hendelser.

Både på Gjefsjøen fjellgård og med besøk på Gaundalen Fjellgård fikk de oppleve mye natur og historier fra både krigstid og annet fjellgårdsliv

Amerikanerne fikk oppleve vanlig trøndersk vær og flotte fjell, samt testet skiføret sammen med veteraner og andre venner.

sabotasjeoperasjonen

Operasjon rype

I de siste krigsmånedene i 1945 var Gjevsjøen en sentral plass i forbindelse med sabotasjeoperasjon Rype. Sabotørene hadde sin base på fjellgården. Operasjon Rypes mål var å sabotere jernbanen for å forsinke de tyske troppenes tilbaketrekning. Heimevernets nåværende innsatsstyrke “Rype” har tatt navn etter operasjonen.

Restaurering av hovedkvarteret til Operasjon Rype

OSS Gjefsjøen

Det pågår et omfattende prosjekt for å restaurere bygningen som var hovedkvarter for Operasjon Rype under krigen. Planlagt ferdigstillelse er i løpet  av 2021.

laget på lokale urter og planter fra Gjefsjøen

Gjefsjø­akevitt

Akevitten er destillert på vann, lokale urter og planter fra Gjefsjøen. Det er laget som en hyllest til ære for Operasjon Rype som opererte med base  på Gjefsjøen gård i fjellene på Snåsa i slutten av andre verdenskrig. Akevitten destilleres eksklusivt på Inderøy Brenneri.