Av Lars Gyllenhaal, svensk historiker og forfatter (tekst og foto)

De fem OSS NORSO-gruppemedlemmene som ved et uhell “invaderte” den svenske landsbyen Lien, kom inn i dette huset kort tid etter å ha blitt ganske pent arrestert av en lokal politibetjent. Jeg tok dette bildet av Leif Oistad ved huset tilbake i 1999. Kort tid etter at jeg tok det, ble vi invitert inn i huset, av den samme snille damen som mottok de fem utenlandske besøkende i 1945. Bildene viser møtet inne i huset og senere i et samfunnshus hvor Leif Oistad og Ron/Sivert Windh* ble vist noen gjenstander de hadde etterlatt seg i 1945. BTW det er et monument for OSS NORSO Group ved siden av Lien, veldig nært til stedet på isen der de fem fullt bevæpnede fallskjermjegerne landet. Den andra veteranen er Ron/Sivert Windh – en av de manga svenskene i 99th Infantry og en av de få i NORSO Group.
*(Sivert Windh skiftet navn til Ron etter krigen)

sabotasjeoperasjonen

Operasjon rype

I de siste krigsmånedene i 1945 var Gjevsjøen en sentral plass i forbindelse med sabotasjeoperasjon Rype. Sabotørene hadde sin base på fjellgården. Operasjon Rypes mål var å sabotere jernbanen for å forsinke de tyske troppenes tilbaketrekning. Heimevernets nåværende innsatsstyrke “Rype” har tatt navn etter operasjonen.

Restaurering av hovedkvarteret til Operasjon Rype

OSS Gjefsjøen

Det pågår et omfattende prosjekt for å restaurere bygningen som var hovedkvarter for Operasjon Rype under krigen. Planlagt ferdigstillelse er i løpet  av 2021.

laget på lokale urter og planter fra Gjefsjøen

Gjefsjø­akevitt

Akevitten er destillert på vann, lokale urter og planter fra Gjefsjøen. Det er laget som en hyllest til ære for Operasjon Rype som opererte med base  på Gjefsjøen gård i fjellene på Snåsa i slutten av andre verdenskrig. Akevitten destilleres eksklusivt på Inderøy Brenneri.