Historien skal ha det til at en av containerne som ble droppet 24. mars 1945 gikk gjennom isen og ligger på bunnen av Gjevsjøen den dag i dag. Alfred Anderson, Gjefsjøgubben, anviste sted til Oddvar Aasvoll under en rotur for mange, mange år siden, og Oddvar i sin tur overbrakte stedsangivelse til OSS Gjefsjøen for tre år siden.

I nesten ett år har vi planlagt et samprosjekt mellom Maritime Robotics og Kongsberg Seatex for å gjennomføre et søk etter containeren. Denne uka var tiden kommet, og to blad Eirik fra Maritime Robotics og Jørgen/Ole Magnus fra Kongsberg Seatex deltok på søket med autonom farkost og avansert sonar.

Vi har kartlagt sjøbunnen på det mest aktuelle området og noen andre mulige områder i sjøen. Som alltid når vi driver operasjoner langt utenfor allfarvei, oppstår det tekniske utfordringer som må løses på stedet. Med fagfolk fra øverste hylle ble imidlertid problemer løst, og etter 24 timer fungerte alt perfekt. Vi hadde også med oss Snorre og Christian fra Upnorthfilm som lager en dokumentarfilm om operasjonen, og Nils Christian stilte opp som vanlig for å få det hele til å skje.

Dataene må analyseres først så resultatet blir ikke klart før over sommeren. Vi får vente i spenning til det blir klart.

sabotasjeoperasjonen

Operasjon rype

I de siste krigsmånedene i 1945 var Gjevsjøen en sentral plass i forbindelse med sabotasjeoperasjon Rype. Sabotørene hadde sin base på fjellgården. Operasjon Rypes mål var å sabotere jernbanen for å forsinke de tyske troppenes tilbaketrekning. Heimevernets nåværende innsatsstyrke “Rype” har tatt navn etter operasjonen.

Restaurering av hovedkvarteret til Operasjon Rype

OSS Gjefsjøen

Det pågår et omfattende prosjekt for å restaurere bygningen som var hovedkvarter for Operasjon Rype under krigen. Planlagt ferdigstillelse er i løpet  av 2021.

laget på lokale urter og planter fra Gjefsjøen

Gjefsjø­akevitt

Akevitten er destillert på vann, lokale urter og planter fra Gjefsjøen. Det er laget som en hyllest til ære for Operasjon Rype som opererte med base  på Gjefsjøen gård i fjellene på Snåsa i slutten av andre verdenskrig. Akevitten destilleres eksklusivt på Inderøy Brenneri.