Den svenske forfatteren og historikeren Lars Gyllenhaal har skrevet en rekke bøker om svensk krigshistorie. I flere av bøkene skriver han også om OSS sine spesialoperasjoner i Skandinavia, først og fremst i “Slaget om Nordkalotten” og “Svenskar i strid mot Hitler”. Den siste på grunn av at det var flere svenskfødte soldater i NORSO, og enda flere svenskamerikanere. Jämtland finnes også NORSO i form av en minnessten der Leif Øistads gruppe ble droppet. I tillegg finnes en liten utstilling om Rype og Woodlark i Östersund. Om disse og 198 andre steder beskriver han i boken “200 svenska sevärdheter från andra världskriget”. Bøkene er til salgs hos Tanum.

sabotasjeoperasjonen

Operasjon rype

I de siste krigsmånedene i 1945 var Gjevsjøen en sentral plass i forbindelse med sabotasjeoperasjon Rype. Sabotørene hadde sin base på fjellgården. Operasjon Rypes mål var å sabotere jernbanen for å forsinke de tyske troppenes tilbaketrekning. Heimevernets nåværende innsatsstyrke “Rype” har tatt navn etter operasjonen.

Restaurering av hovedkvarteret til Operasjon Rype

OSS Gjefsjøen

Det pågår et omfattende prosjekt for å restaurere bygningen som var hovedkvarter for Operasjon Rype under krigen. Planlagt ferdigstillelse er i løpet  av 2021.

laget på lokale urter og planter fra Gjefsjøen

Gjefsjø­akevitt

Akevitten er destillert på vann, lokale urter og planter fra Gjefsjøen. Det er laget som en hyllest til ære for Operasjon Rype som opererte med base  på Gjefsjøen gård i fjellene på Snåsa i slutten av andre verdenskrig. Akevitten destilleres eksklusivt på Inderøy Brenneri.