Godtfolk - Reportasje i Trønder-Avisa fra OSS Gjefsjøen
Godtfolk – Reportasje i Trønder-Avisa fra OSS Gjefsjøen, april 2018

Operasjon Rype, den eneste amerikanske operasjonen på norsk
landjord under 2. verdenskrig, skal nå tas vare på med et eget museum.

SNÅSA: Rype var kodenavnet på en amerikansk fallskjermstyrke som ble droppet i Snåsafjellene 24. mars 1945 og hadde tilholdssted på Gjefsjø fjellgård. Hensikten med operasjonen, som ble ledet av William Colby, senere sjef for CIA, var å kutte Nordlandsbanen slik at tyske styrker ikke kunne flyttes til den sentraleuropeiske fronten. Tidligere oberst og sjef for Trøndelag Heimevernsdistrikt, Ebbe Deraas, står i ledelsen for et prosjekt som skal gjøre om det gamle våningshuset på Gjefsjø vestre til museum.
– Huset, som er fra 1907, ble brukt som hovedkvarter under Operasjon Rype. Huset ble flyttet ut fra tunet i 1968 og har over disse 50 årene forfalt mer og mer. En taklekkasje de senere år har gjort at fukt og råte har skadet huset ganske mye, men samtidig er det mye igjen som kan reddes og gjenbrukes, sier Deraas, som sist helg hadde med seg en dugnadsgjeng inn til Gjefsjø for å plukke ned huset.
Se reportasje i Trønder-Avisa 30. april 2018 (krever pålogging)