Book by Roger Hall

With a sharp eye and wry wit, Roger Hall recounts his experiences as an American Army officer assigned to the Office of Strategic Services (OSS) during World War II. First published in 1957 to critical and popular acclaim, his book has become a cult favorite in intelligence circles.

The story follows Hall’s experiences from a junior officer fleeing a tedious training assignment in Louisiana to his quirky and rigorous OSS training rituals in the United States, England, and Scotland. Quick to pick up on the skills necessary for behind-the-lines intelligence work, he became an expert instructor. But he was only reluctantly given operational duties because of his reputation as an iconoclast. In his droll story-telling style, Hall describes his first parachute jump in support of the French resistance as a comedy of errors that terminated prematurely. His last assignment in the war zone came when William Colby appointed him section head of an operations group that made its way on foot through Sweden. Called one of the funniest and most perceptive works ever written about life in the OSS, the book includes a wealth of unforgettable personalities that Hall encountered over the years.

Available at Amazon as paperback, ebook and audio book.

You are stepping on my cloak and dagger - Roger Hall

sabotasjeoperasjonen

Operasjon rype

I de siste krigsmånedene i 1945 var Gjevsjøen en sentral plass i forbindelse med sabotasjeoperasjon Rype. Sabotørene hadde sin base på fjellgården. Operasjon Rypes mål var å sabotere jernbanen for å forsinke de tyske troppenes tilbaketrekning. Heimevernets nåværende innsatsstyrke “Rype” har tatt navn etter operasjonen.

Restaurering av hovedkvarteret til Operasjon Rype

OSS Gjefsjøen

Det pågår et omfattende prosjekt for å restaurere bygningen som var hovedkvarter for Operasjon Rype under krigen. Planlagt ferdigstillelse er i løpet  av 2021.

laget på lokale urter og planter fra Gjefsjøen

Gjefsjø­akevitt

Akevitten er destillert på vann, lokale urter og planter fra Gjefsjøen. Det er laget som en hyllest til ære for Operasjon Rype som opererte med base  på Gjefsjøen gård i fjellene på Snåsa i slutten av andre verdenskrig. Akevitten destilleres eksklusivt på Inderøy Brenneri.