Bok av Gerd Nyquist, Aschehoug 1981 

Bataljon 99 er boken om en unik gruppe amerikanske soldater fra annen verdenskrig som hadde det til felles at de alle var av norsk herkomst. For å kunne melde seg til denne bataljonen var det et vilkår at de skulle forstå/snakke/skrive norsk. De var en “separat bataljon”, og de fikk aldri vite hvilke oppgaver som var tiltenkt dem, men gjennom hele krigen håpet de at de skulle til Norge. De kom dit til slutt.

De fikk den hardeste kommandotrening som noen gang er gitt på vinterføre, i en leir i Colorado i 3000 meters høyde. De kom i land på kontinentet med de amerikanske invasjonsstyrkene, og kjempet i noen av krigens hardeste slag. De ble tatt ut til å være æresvakt for kong Haakon da han kom hjem, og de var i Norge den første fredssommeren mens tyskerne ble av væpnet og hjemsendt. De brukte alle sine permisjoner til å reise rundt og lete opp slekten sin.

Boken om Bataljon 99 er fengslende lesning stort sett fortalt av soldatene selv. Ellers bygger den på original forskning og innsamling av materiale på et hittil ukjent om råde av norsk/amerikansk historie.

Boken ligger i sin helhet ute og kan leses digitalt på Nasjonalbibliotekets nettsider.

Bataljon 99 Gerd Nyquist

sabotasjeoperasjonen

Operasjon rype

I de siste krigsmånedene i 1945 var Gjevsjøen en sentral plass i forbindelse med sabotasjeoperasjon Rype. Sabotørene hadde sin base på fjellgården. Operasjon Rypes mål var å sabotere jernbanen for å forsinke de tyske troppenes tilbaketrekning. Heimevernets nåværende innsatsstyrke “Rype” har tatt navn etter operasjonen.

Restaurering av hovedkvarteret til Operasjon Rype

OSS Gjefsjøen

Det pågår et omfattende prosjekt for å restaurere bygningen som var hovedkvarter for Operasjon Rype under krigen. Planlagt ferdigstillelse er i løpet  av 2021.

laget på lokale urter og planter fra Gjefsjøen

Gjefsjø­akevitt

Akevitten er destillert på vann, lokale urter og planter fra Gjefsjøen. Det er laget som en hyllest til ære for Operasjon Rype som opererte med base  på Gjefsjøen gård i fjellene på Snåsa i slutten av andre verdenskrig. Akevitten destilleres eksklusivt på Inderøy Brenneri.