Lars Gyllenhaal på Gjefsjøen fjellgård. Bilde fra boken
Lars Gyllenhaal på Gjefsjøen fjellgård. Bilde fra boken

Den svenske historikeren og forfatteren Lars Gyllenhaal kommer nå med boken “Okända krigsspår: Deltog Sverige i andra världskriget?”

Operasjonene “Woodlark” og “Rype” er også viet god plass. Under arbeidet med boken besøkte han også Gjefsjøen Fjellgård og OSS Gjefsjøen.

– Besöket i Jävsjön inkluderade vad som nog är Nordens mest extremt belägna specialförbandsmuseum, skriver han i boken.

Kan nå bestilles til en bokhandel nær deg.

 

Bok av Lars Gyllenhaal: “Okända krigsspår : Deltog Sverige i andra världskriget?”

sabotasjeoperasjonen

Operasjon rype

I de siste krigsmånedene i 1945 var Gjevsjøen en sentral plass i forbindelse med sabotasjeoperasjon Rype. Sabotørene hadde sin base på fjellgården. Operasjon Rypes mål var å sabotere jernbanen for å forsinke de tyske troppenes tilbaketrekning. Heimevernets nåværende innsatsstyrke “Rype” har tatt navn etter operasjonen.

Restaurering av hovedkvarteret til Operasjon Rype

OSS Gjefsjøen

Det pågår et omfattende prosjekt for å restaurere bygningen som var hovedkvarter for Operasjon Rype under krigen. Planlagt ferdigstillelse er i løpet  av 2021.

laget på lokale urter og planter fra Gjefsjøen

Gjefsjø­akevitt

Akevitten er destillert på vann, lokale urter og planter fra Gjefsjøen. Det er laget som en hyllest til ære for Operasjon Rype som opererte med base  på Gjefsjøen gård i fjellene på Snåsa i slutten av andre verdenskrig. Akevitten destilleres eksklusivt på Inderøy Brenneri.