Lars Gyllenhaal, foto: Lars Bugge Aarset
Lars Gyllenhaal, foto: Lars Bugge Aarset

Den svenske krigshistorikeren Lars Gyllenhaal har besøkt Trøndelag. Han skriver en artikkel for  den svenske tidningen “Hemvärnet” om Gjefsjøen Fjellgård, OSS Gjefsjoen og Innsatsstyrke Rype HV-12.

Nå i mai kommer Gyllenhaal også ut med boken “Okäda krigsspår – Deltog Sverige i Andra Världskriget?”, der han forteller flere ukjente historier om hvordan Sverige var mer involvert i Andre verdenskrig enn hva som tidligere har vært kjent. Boken har et eget kapittel om operasjonene Woodlark og Rype.

Even Husby, Carl Einar Brønn og Bengt Rotmo fra Heimevernets innsatsstyrke Rype. Foto: Lars Gyllenhaal
Even Husby, Carl Einar Brønn og Bengt Rotmo fra Heimevernets innsatsstyrke Rype. Her ved flymotoren fra ulykken på Plukkutjønnfjellet. Den står nå på Værnes. Foto: Lars Gyllenhaal

Gyllenhaal har skrevet en rekke bøker om svensk krigshistorie. I flere av bøkene skriver han også om OSS sine spesialoperasjoner i Skandinavia. 

Han besøkte Trondheim, Værnes, Snåsa og Tangen Bru og gjorde intervjuer med både Carl Einar Brønn, Even Husby og Bengt Egil Rotmo i Heimevernets Innsatsstyrke Rype, Frode Lindgjerdet ved Forsvarsmuseet Rustkammeret, Kristian Nastad og Lars Bugge Aarset i OSS Gjefsjøen.

Frode Lindgjerdet, Lars Gyllenhaal og Lars Bugge Aarset

Gyllenhaal benyttet samtidig anledningen til å gjøre et intervju med offiser og forfatter Dag Inge Korstad som i disse dager lanserer boken “En kald kriger dør – mysteriet Ola Dan Eide”, en bok som har fått mye oppmerksomhet allerede før den er lansert.

“En kald kriger dør – mysteriet Ola Dan Eide” av Dag Inge Korstad utgis mai 2024.

sabotasjeoperasjonen

Operasjon rype

I de siste krigsmånedene i 1945 var Gjevsjøen en sentral plass i forbindelse med sabotasjeoperasjon Rype. Sabotørene hadde sin base på fjellgården. Operasjon Rypes mål var å sabotere jernbanen for å forsinke de tyske troppenes tilbaketrekning. Heimevernets nåværende innsatsstyrke “Rype” har tatt navn etter operasjonen.

Restaurering av hovedkvarteret til Operasjon Rype

OSS Gjefsjøen

Det pågår et omfattende prosjekt for å restaurere bygningen som var hovedkvarter for Operasjon Rype under krigen. Planlagt ferdigstillelse er i løpet  av 2021.

laget på lokale urter og planter fra Gjefsjøen

Gjefsjø­akevitt

Akevitten er destillert på vann, lokale urter og planter fra Gjefsjøen. Det er laget som en hyllest til ære for Operasjon Rype som opererte med base  på Gjefsjøen gård i fjellene på Snåsa i slutten av andre verdenskrig. Akevitten destilleres eksklusivt på Inderøy Brenneri.