Book by Matthew T Bolland (2022)

Oppdatering: I 2022 publiserte Matt Bolland boken “Among the Firsts” om sin far Lt Col Gerhard L. Bolland – 82nd Airborne fallskjermjeger på D-Day og senior OSS-feltoperatør i Operasjon Rype. Vi mottok nylig den triste nyheten om at Matthew Bolland døde den 21. mars 2023.

Boken forteller historien om dobbelt-pioneren, oberstløytnant Gerhard L. Bolland – fallskjermjeger i 82. luftbårne divisjon under D-dagen og senior OSS-operatør under Operasjon Rype.

Ukonvensjonell taktikk kan ha en betydelig innvirkning på utfallet av enhver krig. Under andre verdenskrig utviklet og brukte den amerikanske regjeringen to nye metoder for krigføring. Den første var utviklingen av “fallskjermjegerenheter”. Den andre var dannelse av en hemmelig sabotasjeoperasjonsavdeling kalt Office of Strategic Services (OSS). Løytnant oberst Bolland var involvert i begge disse. Under D-dagsinvasjonen hoppet han ut av 82. luftbårne divisjons ledefly sammen med general James Gavin og landet bak fiendens linjer. Etter å ha kjempet med 507. fallskjermjegerinfanteriregimentet i trettitre dager på rad, returnerte han til England og ble involvert med OSS Scandinavian Section. Han tjenestegjorde som feltkommandør for deres Operasjon, med kodenavn Rype. Dette var den eneste amerikanske militære aksjonen, i Norge i løpet av andre verdenskrig. Operasjonen var også hemmelig.

Som ung gutt vokste Bolland opp på landsbygda i vestlige Minnesota og begynte sin militære karriere med Minnesota National Guard før han ble akseptert ved West Point, utelukkende basert på fortjeneste. Hans militære karriere varte i sytten år. Oberstløytnant Bolland endte opp med flere utmerkelser, inkludert den norske frigjøringsmedaljen og hedersomtalen, Bronze Star for tapperhet, den franske Fouragerre of Croix de Guerre med Palms og posthumt den kongressgullmedaljen tildelt OSS Society på vegne av alle tidligere OSS-medlemmer som tjenestegjorde under krigen.

Hans historie avslører kampene, suksessene, feilene og de ultimate seirene, og detaljerer hva som gikk bra og hva som gikk galt med disse nye ukonvensjonelle metodene for krigføring.

About the author

Matthew T. Bolland (1956-2023) har en grad i biokjemi fra University of Wisconsin (Madison), inkludert kurs på høyere nivå. Han har samarbeidet om publisering av artikler relatert til rekombinant DNA-teknologi. Karrieren hans har involvert arbeid med forskjellige statlige byråer, inkludert Environmental Protection Agency (EPA), Housing and Urban Development (HUD) og Consumer Product Safety Commission (CPSC). Han sitter i forskjellige standardutviklingskomiteer og innehar ti patenter, seks amerikanske og fire kanadiske, enten som medoppfinner eller eneinnehaver for produkter relatert til forbrukermarkedet. Matthew T. Bolland er sønn av Gerhard Bolland.

sabotasjeoperasjonen

Operasjon rype

I de siste krigsmånedene i 1945 var Gjevsjøen en sentral plass i forbindelse med sabotasjeoperasjon Rype. Sabotørene hadde sin base på fjellgården. Operasjon Rypes mål var å sabotere jernbanen for å forsinke de tyske troppenes tilbaketrekning. Heimevernets nåværende innsatsstyrke “Rype” har tatt navn etter operasjonen.

Restaurering av hovedkvarteret til Operasjon Rype

OSS Gjefsjøen

Det pågår et omfattende prosjekt for å restaurere bygningen som var hovedkvarter for Operasjon Rype under krigen. Planlagt ferdigstillelse er i løpet  av 2021.

laget på lokale urter og planter fra Gjefsjøen

Gjefsjø­akevitt

Akevitten er destillert på vann, lokale urter og planter fra Gjefsjøen. Det er laget som en hyllest til ære for Operasjon Rype som opererte med base  på Gjefsjøen gård i fjellene på Snåsa i slutten av andre verdenskrig. Akevitten destilleres eksklusivt på Inderøy Brenneri.