William E. Colby ledet den eneste amerikanske aksjonen på norsk jord under krigen. Nå kan historien om det bli film.

Amerikanske og norske soldater som hopper ut i fallskjerm i mørket over det okkuperte Norge. Fly som styrter. Sabotasjeaksjoner og fiendtlige tyske soldater som jakter på soldatene. Det høres ut som historien i en spenningsfilm. Snart kan det også bli det.

– Broren min ringer meg og roper i telefonen: «Du må se å få laget den filmen nå mens filmer om 2. verdenskrig er hot», sier den amerikanske filmskaperen Carl Colby og ler

Les hele saken på adressa.no

sabotasjeoperasjonen

Operasjon rype

I de siste krigsmånedene i 1945 var Gjevsjøen en sentral plass i forbindelse med sabotasjeoperasjon Rype. Sabotørene hadde sin base på fjellgården. Operasjon Rypes mål var å sabotere jernbanen for å forsinke de tyske troppenes tilbaketrekning. Heimevernets nåværende innsatsstyrke “Rype” har tatt navn etter operasjonen.

Restaurering av hovedkvarteret til Operasjon Rype

OSS Gjefsjøen

Det pågår et omfattende prosjekt for å restaurere bygningen som var hovedkvarter for Operasjon Rype under krigen. Planlagt ferdigstillelse er i løpet  av 2021.

laget på lokale urter og planter fra Gjefsjøen

Gjefsjø­akevitt

Akevitten er destillert på vann, lokale urter og planter fra Gjefsjøen. Det er laget som en hyllest til ære for Operasjon Rype som opererte med base  på Gjefsjøen gård i fjellene på Snåsa i slutten av andre verdenskrig. Akevitten destilleres eksklusivt på Inderøy Brenneri.