Artikkel i Adresseavisen 16. mai 1945 om Gerhard Bolland som deltok i Operasjon Rype. Takk til Hegge Gård og Forsvarsmuseet Rustkammeret for å ha denne i arkivet.

(Bildetekst: Stjernebanneret til topps! Fallskjermjegerne slår opp kvarteret sitt på Phoenix.)

De amerikanske fallskjermtroppene som hoppet ned i Snåsafjellene palmesøndag, og som vi tidligere har omtalt i avisen, slo opp sitt hovedkvarter på Hotell Phoenix i Trondheim i går.

36 utvalgte flotte mannfolk hilste stjernebanneret da det gikk til topps i går ettermiddag, under stor oppmerksomhet fra publikums side. Det fortjente de også de første allierte soldatene i uniform på norsk jord i denne krigen.

Lt. Col. Gerard Bolland er øverstkommanderende, men gruppen ledes av major William E. Colby, Han kunde fortelle oss at den teller 27 amerikanere og 9 nordmenn, og også de fleste amerikanere er av norsk avstamning.

De hadde med seg ski da de foretok spranget fra bombeflyene som brakte dem inn, og er etter hva majoren opplyser de første fallskjermjegere som er utstyrt med ski.

En ekstra pussighet er det at Lt, Col. Gerard Bolland ikke bare er av norsk avstamning hans farfar er fra Bollandgården i FIå – men den samme bestefaren var ansatt ved Nordlandsbanen i sin tid og var med å bygge opp den banen som sønnesønnen i den ne krigen altså hadde til oppgave å ødelegge.

No, vi skal ikke klandre oberstløytnanten for det!

Han ønsket ikke bli med på vårt bilde, men han blir à se på oberst Holtermans tribune ved militærparaden i dag. Som tidligere nevnt kommer fallskjermjegerne til å marsjere etter heimestyrkene.

Adresseavisen 14/5-45

sabotasjeoperasjonen

Operasjon rype

I de siste krigsmånedene i 1945 var Gjevsjøen en sentral plass i forbindelse med sabotasjeoperasjon Rype. Sabotørene hadde sin base på fjellgården. Operasjon Rypes mål var å sabotere jernbanen for å forsinke de tyske troppenes tilbaketrekning. Heimevernets nåværende innsatsstyrke “Rype” har tatt navn etter operasjonen.

Restaurering av hovedkvarteret til Operasjon Rype

OSS Gjefsjøen

Det pågår et omfattende prosjekt for å restaurere bygningen som var hovedkvarter for Operasjon Rype under krigen. Planlagt ferdigstillelse er i løpet  av 2021.

laget på lokale urter og planter fra Gjefsjøen

Gjefsjø­akevitt

Akevitten er destillert på vann, lokale urter og planter fra Gjefsjøen. Det er laget som en hyllest til ære for Operasjon Rype som opererte med base  på Gjefsjøen gård i fjellene på Snåsa i slutten av andre verdenskrig. Akevitten destilleres eksklusivt på Inderøy Brenneri.