Snart kan du bli med soldatene fra OSS/NORSO (The Office of Strategic Services) under planlegging, mottak av flydropp og sabotasjeaksjoner mot Nordlandsbanen i 1945. BRAK VR tar deg med tilbake i tid og du kan selv oppleve spenningen og utfordringene soldatene møtte på under sabotasjeaksjonene. Det er VR-selskapet Trygg Grunn AS som står for produksjonen.

BRAK VR brukes her som en formidlingsplattform for historiske hendelser og setter deg inn som deltager. Formidlingsprosjektet er et samarbeid med OSS Gjefsjoen og Forsvarsmuseet Rustkammeret, kan oppleves i Hovedkvarteret til OP-Rype på Gjefsjøen Fjellgård eller på Forsvarsmuseet Rustkammeret i Trondheim i sommer. 

sabotasjeoperasjonen

Operasjon rype

I de siste krigsmånedene i 1945 var Gjevsjøen en sentral plass i forbindelse med sabotasjeoperasjon Rype. Sabotørene hadde sin base på fjellgården. Operasjon Rypes mål var å sabotere jernbanen for å forsinke de tyske troppenes tilbaketrekning. Heimevernets nåværende innsatsstyrke “Rype” har tatt navn etter operasjonen.

Restaurering av hovedkvarteret til Operasjon Rype

OSS Gjefsjøen

Det pågår et omfattende prosjekt for å restaurere bygningen som var hovedkvarter for Operasjon Rype under krigen. Planlagt ferdigstillelse er i løpet  av 2021.

laget på lokale urter og planter fra Gjefsjøen

Gjefsjø­akevitt

Akevitten er destillert på vann, lokale urter og planter fra Gjefsjøen. Det er laget som en hyllest til ære for Operasjon Rype som opererte med base  på Gjefsjøen gård i fjellene på Snåsa i slutten av andre verdenskrig. Akevitten destilleres eksklusivt på Inderøy Brenneri.