Vil du besøke hovedkvarteret til Operasjon Rype, OSS Gjefsjøen og Gjefsjøen Fjellgård på vinteren? Nå finner du turbeskrivelse for vinterleia fra Ismenningen til Gjefsjøen fjellgård også på Den Norske Turistforening (DNT) sin turplanlegger UT.no.

Vanligste rutevalg til Gjefsjøen vinterstid er å følge skuterleden fra Ismenningen i Imsdalen. Turen er rundt 20 km og tar ca. seks timer, avhengig av føre og fart. Leden går først over isen på Ismenningen, ned til Grønningen, videre opp til Langvatnet og Storkasttjønna, nord for Litjkasttjønna og Flåtjønna. Sør for Einarlia går turen omtrent samme rute som sommerstid langs Gjefsjøstien frem til Gjefsjøen fjellgård. Leden er ikke merket, men kjøres med scooter med ujevne mellomrom vinteren over.

sabotasjeoperasjonen

Operasjon rype

I de siste krigsmånedene i 1945 var Gjevsjøen en sentral plass i forbindelse med sabotasjeoperasjon Rype. Sabotørene hadde sin base på fjellgården. Operasjon Rypes mål var å sabotere jernbanen for å forsinke de tyske troppenes tilbaketrekning. Heimevernets nåværende innsatsstyrke “Rype” har tatt navn etter operasjonen.

Restaurering av hovedkvarteret til Operasjon Rype

OSS Gjefsjøen

Det pågår et omfattende prosjekt for å restaurere bygningen som var hovedkvarter for Operasjon Rype under krigen. Planlagt ferdigstillelse er i løpet  av 2021.

laget på lokale urter og planter fra Gjefsjøen

Gjefsjø­akevitt

Akevitten er destillert på vann, lokale urter og planter fra Gjefsjøen. Det er laget som en hyllest til ære for Operasjon Rype som opererte med base  på Gjefsjøen gård i fjellene på Snåsa i slutten av andre verdenskrig. Akevitten destilleres eksklusivt på Inderøy Brenneri.