OSS monument at Arlington

I desember 2021 fikk organisasjonen OSS Society satt opp et minnesmerke i på den amerikanske krigskirkegården Arlington National Cemetery i Virginia for å hedre OSS-personell som ble drept i tjeneste. Minnesmerket er plassert i nærheten av gravstedet til OSS-grunnlegger general William Donovan i seksjon to. General Donovan sa at OSS-personell utførte “noen av de modigste handlingene” under andre verdenskrig. Office of Strategic Services (OSS) var etterretningsbyrået til USA under andre verdenskrig og Operasjon Rype var en del av OSS.

sabotasjeoperasjonen

Operasjon rype

I de siste krigsmånedene i 1945 var Gjevsjøen en sentral plass i forbindelse med sabotasjeoperasjon Rype. Sabotørene hadde sin base på fjellgården. Operasjon Rypes mål var å sabotere jernbanen for å forsinke de tyske troppenes tilbaketrekning. Heimevernets nåværende innsatsstyrke “Rype” har tatt navn etter operasjonen.

Restaurering av hovedkvarteret til Operasjon Rype

OSS Gjefsjøen

Det pågår et omfattende prosjekt for å restaurere bygningen som var hovedkvarter for Operasjon Rype under krigen. Planlagt ferdigstillelse er i løpet  av 2021.

laget på lokale urter og planter fra Gjefsjøen

Gjefsjø­akevitt

Akevitten er destillert på vann, lokale urter og planter fra Gjefsjøen. Det er laget som en hyllest til ære for Operasjon Rype som opererte med base  på Gjefsjøen gård i fjellene på Snåsa i slutten av andre verdenskrig. Akevitten destilleres eksklusivt på Inderøy Brenneri.