Kristian Nastad og Ebbe Derås i OSS Gjefsjøen mottok Snåsafondets inspirasjonspris for 2021. I høst åpnet OSS Gjevsjøen Rypehuset, torsdag mottok de inspirasjonsprisen for arbeidet de har lagt ned. Ordfører Arnt Einar Bardal påpekte at det er et imponerende arbeid, to år med planlegging og et omfattende dugnadsarbeid, som ligger bak gjenreisningen av det gamle hovedkvarteret på Gjefsjøen fjellgård.

Prisen tildeles personer, organisasjoner eller bedrifter i Snåsa som har utført eller forventes å utføre noe ekstraordinært innenfor kultur og/eller næringsliv på Snåsa. Bidraget tildeles som en takk for innsatsen og som en inspirasjon til videre arbeid.

sabotasjeoperasjonen

Operasjon rype

I de siste krigsmånedene i 1945 var Gjevsjøen en sentral plass i forbindelse med sabotasjeoperasjon Rype. Sabotørene hadde sin base på fjellgården. Operasjon Rypes mål var å sabotere jernbanen for å forsinke de tyske troppenes tilbaketrekning. Heimevernets nåværende innsatsstyrke “Rype” har tatt navn etter operasjonen.

Restaurering av hovedkvarteret til Operasjon Rype

OSS Gjefsjøen

Det pågår et omfattende prosjekt for å restaurere bygningen som var hovedkvarter for Operasjon Rype under krigen. Planlagt ferdigstillelse er i løpet  av 2021.

laget på lokale urter og planter fra Gjefsjøen

Gjefsjø­akevitt

Akevitten er destillert på vann, lokale urter og planter fra Gjefsjøen. Det er laget som en hyllest til ære for Operasjon Rype som opererte med base  på Gjefsjøen gård i fjellene på Snåsa i slutten av andre verdenskrig. Akevitten destilleres eksklusivt på Inderøy Brenneri.