– Det går en historisk linje fra Gjefsjøen til Kabul , og det som skjedde her på Gjefsjøen er grunnlaget for det militære partnerskapet som USA og Norge har i dag, sier William Langenheim som er representant fra USAs ambassade i Norge. – Flere amerikanske liv ble reddet fordi de fikk behandling på det norske feltsykehuset i Kabul denne uken før Norge og USA forlot Kabul sammen. Vi vil ikke glemme dette, sier han.

Se NRK Trøndelag sin reportasje fra åpningen på OSS Gjefsjøen

sabotasjeoperasjonen

Operasjon rype

I de siste krigsmånedene i 1945 var Gjevsjøen en sentral plass i forbindelse med sabotasjeoperasjon Rype. Sabotørene hadde sin base på fjellgården. Operasjon Rypes mål var å sabotere jernbanen for å forsinke de tyske troppenes tilbaketrekning. Heimevernets nåværende innsatsstyrke “Rype” har tatt navn etter operasjonen.

Restaurering av hovedkvarteret til Operasjon Rype

OSS Gjefsjøen

Det pågår et omfattende prosjekt for å restaurere bygningen som var hovedkvarter for Operasjon Rype under krigen. Planlagt ferdigstillelse er i løpet  av 2021.

laget på lokale urter og planter fra Gjefsjøen

Gjefsjø­akevitt

Akevitten er destillert på vann, lokale urter og planter fra Gjefsjøen. Det er laget som en hyllest til ære for Operasjon Rype som opererte med base  på Gjefsjøen gård i fjellene på Snåsa i slutten av andre verdenskrig. Akevitten destilleres eksklusivt på Inderøy Brenneri.