courtesy Lt. Richard A. Bosch bracelet Carpetbagger Plukkutjønnfjellet operasjon Rype Military-com

Det bulkete armbåndet som ble funnet på baksiden av en kommode på et norsk loft, bar vitnesbyrd om en episk fortelling om dristige hemmelige oppdrag bak nazistenes linjer for å frigjøre Europa fra Hitlers Tyskland. Syttifem år sener ble jakten på familien til eieren være en helt egen historie.

Les historien om Lt. Richard A. Bosch sitt armbånd fra flyulykken på Plukkutjønnfjellet under Operasjon Rype på på det amerikanske nettstedet Military.com

sabotasjeoperasjonen

Operasjon rype

I de siste krigsmånedene i 1945 var Gjevsjøen en sentral plass i forbindelse med sabotasjeoperasjon Rype. Sabotørene hadde sin base på fjellgården. Operasjon Rypes mål var å sabotere jernbanen for å forsinke de tyske troppenes tilbaketrekning. Heimevernets nåværende innsatsstyrke “Rype” har tatt navn etter operasjonen.

Restaurering av hovedkvarteret til Operasjon Rype

OSS Gjefsjøen

Det pågår et omfattende prosjekt for å restaurere bygningen som var hovedkvarter for Operasjon Rype under krigen. Planlagt ferdigstillelse er i løpet  av 2021.

laget på lokale urter og planter fra Gjefsjøen

Gjefsjø­akevitt

Akevitten er destillert på vann, lokale urter og planter fra Gjefsjøen. Det er laget som en hyllest til ære for Operasjon Rype som opererte med base  på Gjefsjøen gård i fjellene på Snåsa i slutten av andre verdenskrig. Akevitten destilleres eksklusivt på Inderøy Brenneri.