Ildsjelene i OSS Gjefsjøen håper flere Snåsninger vil komme med gjenstander til det nye operasjon Rype museet som skal åpnes i september.

Dugnadsarbeidet med å restaurere våningshuset som var hovedkvarteret for operasjon Rype på Gjefsjøen under 2. verdenskrig er godt i gang. Med planer om flere dugnadsperioder utover våren og sommeren, står de fortsatt fast på målet om åpning av museet 3. september i år.

– De nye smittevernreglene har gjort at den opprinnelige planen om å forsere arbeidet i april, måtte justeres. En mindre gruppe vil bruke scooterføret og fortsette med gulvlegging og ferdigstilling utvendig. Til sommeren forventer vi imidlertid at situasjonen er endret og da planlegger vi åpne dugnader. Både i juni og august blir det arbeidsperioder der alle som ønsker å bidra kan melde seg på, opplyser Ebbe Deraas i OSS Gjefsjøen.

 

sabotasjeoperasjonen

Operasjon rype

I de siste krigsmånedene i 1945 var Gjevsjøen en sentral plass i forbindelse med sabotasjeoperasjon Rype. Sabotørene hadde sin base på fjellgården. Operasjon Rypes mål var å sabotere jernbanen for å forsinke de tyske troppenes tilbaketrekning. Heimevernets nåværende innsatsstyrke “Rype” har tatt navn etter operasjonen.

Restaurering av hovedkvarteret til Operasjon Rype

OSS Gjefsjøen

Det pågår et omfattende prosjekt for å restaurere bygningen som var hovedkvarter for Operasjon Rype under krigen. Planlagt ferdigstillelse er i løpet  av 2021.

laget på lokale urter og planter fra Gjefsjøen

Gjefsjø­akevitt

Akevitten er destillert på vann, lokale urter og planter fra Gjefsjøen. Det er laget som en hyllest til ære for Operasjon Rype som opererte med base  på Gjefsjøen gård i fjellene på Snåsa i slutten av andre verdenskrig. Akevitten destilleres eksklusivt på Inderøy Brenneri.