Fredag lanserte Inderøy Brenneri «Gjefsjøakevitt – Operasjon Rype 1945». Det tok ikke lang tid før de første 1.400 flaskene forsvant.

– Vi har aldri noen gang før solgt like mye på en dag, sier akevittmaker Svein Berfjord.
– Dette er over all forventning.

Han er nå godt i gang med å tappe opplag nummer to av akevitten, som har fått navn i forbindelse med sabotasjeoperasjon «Rype» under krigen. Sabotørene hadde sin base på Gjefsjøen fjellgård i Snåsa.

Les saken på Steinkjer24

sabotasjeoperasjonen

Operasjon rype

I de siste krigsmånedene i 1945 var Gjevsjøen en sentral plass i forbindelse med sabotasjeoperasjon Rype. Sabotørene hadde sin base på fjellgården. Operasjon Rypes mål var å sabotere jernbanen for å forsinke de tyske troppenes tilbaketrekning. Heimevernets nåværende innsatsstyrke “Rype” har tatt navn etter operasjonen.

Restaurering av hovedkvarteret til Operasjon Rype

OSS Gjefsjøen

Det pågår et omfattende prosjekt for å restaurere bygningen som var hovedkvarter for Operasjon Rype under krigen. Planlagt ferdigstillelse er i løpet  av 2021.

laget på lokale urter og planter fra Gjefsjøen

Gjefsjø­akevitt

Akevitten er destillert på vann, lokale urter og planter fra Gjefsjøen. Det er laget som en hyllest til ære for Operasjon Rype som opererte med base  på Gjefsjøen gård i fjellene på Snåsa i slutten av andre verdenskrig. Akevitten destilleres eksklusivt på Inderøy Brenneri.