Reportasje i Snåsningen 23.09.2020

Har rundet en mill i dugnadsinnsats Reportasje i Snåsningen 23. september 2020.
Har rundet en mill i dugnadsinnsats. Reportasje i Snåsningen

Arbeidet med restaureringen av huset brukt under operasjon Rype på Gjefsjøen, har gjort store framskritt i løpet av sommeren og tidlighøsten.

Lørdag ble den siste av sommerens dugnadsperioder for restaureringsprosjektet med rypehuset på Gjefsjøen avsluttet. Dermed står bygget tett og klart for vinteren.

– bygget er tett, og nå håper vi bare på en skikkelig snøvinter slik at tømmerkassen får satt seg ordentlig, sier prosjektleder og initiativtaker til prosjektet Ebbe Deraas, i foreningen OSS Gjefsjøen.

Prosjektet OSS Gjefsjøen har nå rundet en million i dugnadsinnsats.

Les hele saken i Snåsningen

sabotasjeoperasjonen

Operasjon rype

I de siste krigsmånedene i 1945 var Gjevsjøen en sentral plass i forbindelse med sabotasjeoperasjon Rype. Sabotørene hadde sin base på fjellgården. Operasjon Rypes mål var å sabotere jernbanen for å forsinke de tyske troppenes tilbaketrekning. Heimevernets nåværende innsatsstyrke “Rype” har tatt navn etter operasjonen.

Restaurering av hovedkvarteret til Operasjon Rype

OSS Gjefsjøen

Det pågår et omfattende prosjekt for å restaurere bygningen som var hovedkvarter for Operasjon Rype under krigen. Planlagt ferdigstillelse er i løpet  av 2021.

laget på lokale urter og planter fra Gjefsjøen

Gjefsjø­akevitt

Akevitten er destillert på vann, lokale urter og planter fra Gjefsjøen. Det er laget som en hyllest til ære for Operasjon Rype som opererte med base  på Gjefsjøen gård i fjellene på Snåsa i slutten av andre verdenskrig. Akevitten destilleres eksklusivt på Inderøy Brenneri.