Påskeaften 1945: To sørlendinger på topphemmelig oppdrag omkommer når flyet deres styrter på Orknøyene. Operasjonen de var en del av, kan ha forkortet andre verdenskrig med flere måneder.

Klokka 04.50 traff flyet bakken og beseglet skjebnen til 13 av de 14 om bord. Den eneste som overlevde var andrepilot Peter Pulrang, som fikk kastet seg ut i fallskjerm akkurat i tide. Så heldige var ikke Leif Meland fra Farsund og Gjerulf Ottersland fra Arendal. Soldatene var på hemmelig oppdrag for den amerikanske etterretningstjenesten, og døde i tjeneste bare fem uker før andre verdenskrig var over.

Journalist Sven Arthur Ljosland har skrevet historien om de to soldatene fra Sørlandet som begge omkom i ulykken. 

Du kan lese hele artikkelen i Fædrelandsvennen 14. april 2019 (krever pålogging) 

Historien er også beskrevet i boken “Almost home” av David W. Earl.

Se også crashsiteorkney.com og uswarmemorials

sabotasjeoperasjonen

Operasjon rype

I de siste krigsmånedene i 1945 var Gjevsjøen en sentral plass i forbindelse med sabotasjeoperasjon Rype. Sabotørene hadde sin base på fjellgården. Operasjon Rypes mål var å sabotere jernbanen for å forsinke de tyske troppenes tilbaketrekning. Heimevernets nåværende innsatsstyrke “Rype” har tatt navn etter operasjonen.

Restaurering av hovedkvarteret til Operasjon Rype

OSS Gjefsjøen

Det pågår et omfattende prosjekt for å restaurere bygningen som var hovedkvarter for Operasjon Rype under krigen. Planlagt ferdigstillelse er i løpet  av 2021.

laget på lokale urter og planter fra Gjefsjøen

Gjefsjø­akevitt

Akevitten er destillert på vann, lokale urter og planter fra Gjefsjøen. Det er laget som en hyllest til ære for Operasjon Rype som opererte med base  på Gjefsjøen gård i fjellene på Snåsa i slutten av andre verdenskrig. Akevitten destilleres eksklusivt på Inderøy Brenneri.