Oberst Lars William Lilleby er tildelt Forsvarets innsatsmedalje med rosett. Foto Forsvaret
Oberst Lars William Lilleby er tildelt Forsvarets innsatsmedalje med rosett. Foto Forsvaret

Langt til fjells og med dårlig dekning mottar oberst Lars William Lilleby beskjeden om at han er tildelt Forsvarets innsatsmedalje med rosett, mens han selv er i full gang med å hedre krigsveteraners innsats fra andre verdenskrig på Gjefsjøen Fjellgård. 

April 2021 – Gjefsjøen, Trøndelag: Lars William Lilleby er sjef for Forsvarets spesialkommando (FSK). Han har reist til fjells noen dager, til Gjefsjøen fjellgård i Snåsafjellene, for å bidra i restaureringen av et tidligere hovedkvarter fra krigens dager, sammen med veteranforeningen til spesialstyrkene, Heimevernet og lokale ildsjeler.

Etter dagens arbeidsdont sitter han og de andre fra veteranforeningen, middagstrøtte og varme i kinnene, og slapper av. Det er dårlig dekning på fjellet, Lilleby har ikke sjekket telefonen i løpet av dagen, men nå er de tilbake på hytta med wifi. På skjermen ser Lilleby at det dukker opp et meldingsvarsel. Det er en melding fra sjef Hæren som ber ham ringe opp igjen.

Liileby tar på seg yttertøy, går ut av huset. Det er mørkt. Kaldt. Nordlyset spiller over himmelen, kuene rauter inne fra båsen. Hærsjefen svarer i andre enden: «Gratulerer så utrolig masse med anerkjennelse og dekorasjon.»

Lars William Lilleby er tildelt Forsvarets innsatsmedalje med rosett.

Les hele saken på Forsvaret.no