I sina anteckningar från Operasjon Rype berättar Colby en historia om ananas
Basen vår var 30 miles unna, og vi nådde den ved å gå på ski fra tre til tre, og stoppet bare for å hvile. Over hodene våre forsøkte tyskerne å finne oss, og jeg lovte mennene at vi skulle ligge lavt, holde oss ute av syne og sove. Men Helgeson ventet på oss. Han var opprømt. «Nazistene», utstøtte han. «Femti følger etter dere. Vi må dra».
Mennene sa ingenting. De som hadde spent av seg skiene tok dem på igjen. I løpet av én time snublet vi framover, rett inn i et område sterkt patruljert av tyskerne. Det var tyskere bak oss og enda flere over oss. Vårt mål var Sverige, 40 miles foran oss. Vi klarte det uten stopp, og ristet av oss fienden 56 timer senere ved «Benzedrine Hill», hvor terrenget og landminene knakk både beina og kamplysten til de som fulgte etter oss.
Dette fjellet, kalt Sukkertoppen på kartet, fikk navnet sitt fra mengdene hvite tabletter vi konsumerte for å forsere høyden på fjellet. Det gikk opp i 45 graders stigning, noe som krevde at vi lenket oss sammen for å dra opp sleden. Farnsworth og jeg delte en tablett på begynnelsen, og de andre begynte å endre mening etter rundt 100 fot. Men Sather nektet til den siste slutt. Hvitkledt og pesende gikk han opp som et muldyr fra Missouri. Det var takket være ham vi fikk opp alt utstyret vårt i det hele tatt.
Operasjonsrapporten VI fra Norso-gruppen, operasjon Rype (navnet på operasjonen) til OSS hovedkvarter Scand. Sec. 18 april sa: Vi har nådd motstandsbevegelsens hovedkvarter hvor mennene har hvilt seg og blitt foret med elg.
Det er alt hæren trenger å vite. Annen informasjon faller inn i kategorien personlige problemer «vi ikke er interesserte i, Major». Da er det tilstrekkelig å si at mennene var utslitte, snublet halvt ihjelfrosne inn i hytta og sovnet.
Helgeson satt støttet opp mot veggen med beina høyt, skiene i v-form mot taket i en vill vinkel. Sather satt ved siden av ham. De andre strømmet inn på underlige måter mens de forsøkte å ta av seg skiene uten å anstrenge seg. Den kommanderende offiseren satt også. Akkurat da var vi nesten ødelagte. Vi hadde hverken sovet eller spist varm mat på tre dager.
Den norske offiseren var den første som sa noe.
«Jeg kunne tenke meg en skål med ananas», sa han fra langt inne i skjegget.
«Enkelt» mumlet Sather. “Bare be om det. Det vil være med neste fly. Hæren kan få til hva som helst». Han tullet ikke.
Helgeson lo. Jeg mistenkte at det var høflig rivalisering mellom disse to som hadde så lik bakgrunn, men som var tro til hvert sitt land. Begge kom fra velstående familier. Begge hadde hatt tidlig kontakt med Nazist-bevegelsen, som gjester ved OL i Berlin i 1936. Og begge hadde blitt voldelige patrioter da Wehrmacht invaderte deres hjemland.
Uansett, en vill omgang tullprat brøt ut – en av disse tingene som ofte skjer ved alvorlige anledninger. Og Farnsworth som hadde lært slikt ved bensinstasjoner i Baltimore, ledet gruppa.
«Bestill en banansplitt til meg, løytnant», ropte han og jubelen fylte den lille hytta. «Og en hamburger og kirsebærcola, løytnant Liverlip”. Han tok en pause for applaus. «Så en t-bone steik med løk, løytnant».
Hytta ble et galehus, alle ropte etter Yankee-mat og uttrykte sin misnøye med alt de ikke likte akkurat da – hæren, luftforsvaret, ski, Norge, snø, fjorder. Farnsworth dro en klassiker: “Se hvordan fjordene drar forbi”, sa han. Vi følte oss alle fulle.
«Hold kjeft, Farnsworth», ropte jeg.
«Kom igjen, kom igjen, få meg til å holde kjeft», så Farnswiorth lykkelig, «din gamle Trojanske nordmann».
Hvordan kan noen mislike en slik kar?
Samtalen tok slutt, tror jeg, ved at alle sovnet. Alle unntatt jern-mannen altså, for fra et eller annet sted fikk Sather en elg og tilberedte den med norsk saus. Vi åt og følte oss fantastisk – og forferdelig.
Progressreport 5. April:
Så, fire dager senere, svingte et ensomt Liberator-fly lavt over Gjevsjøen og slapp ned det utstyret vi trengte: mat, K-rasjoner, sigaretter, såpe, ett pund jernbane-bomber, bekledning for fem underoffiserer, løytnants-striper og en kasse hermetisert ananas fra Hawaii.
Det er imidlertid ingenting i rapporter eller telegrammer som bekrefter at det ble foretatt forsyningsdropp på Gjefsjøen etter 5. april, i følge Colbys egne notater er dette noe som faktisk skjedde.
Men historien ender ikke her
SOMMEREN 2020
Gjefsjøen fjellgård 75 år senare
Sommeren 2020 på et besøk til Gjefsjø for å samle urter og planter for akevitten. Helt uten kjennskap til ananashistorien finner Jim Andre Stene planten tunbalderbrå midt på gårdsplassen. Jim er vår planteekspert og driver selskapet Trøndelag Sankeri som sanker spiselige og ville planter, urter og vekster til landets eksklusive restauranter. Han forteller at tunbalderbrå er Norges ville ananas. Ja, faktisk; ananas! Og enda bedre; på engelsk heter tunbalderbrå “Pineapple mayweed” (La. Matricaria discoidea). Tunbalderbrå er kanskje ikke så stor som importert ananas, kanskje ikke så søt og kanskje litt mer bitter, krydret med hint av ananas, og den har trolig vært på Gjefsjøen hele tiden. I følge Jim kan du tørke knoppene og lage en tunbalderbrå-te. Lag en is, sorbet, likør, sirup eller godteri. Neste gang du tenker ananas på pizza; forsøk tunbalderbrå.
Selvfølgelig måtte vi destillere litt tunbalderbrå for Gjefsjøakevitt. Og hvis du kjenner godt etter, kan du smake et snev av historisk ananas i akevitten, fra Gjefsjø-ananasen Tunbalderbrå.
Colby ville nok likt å høre slutten på ananashistorien…
Tunbalderbrå – Pineapple mayweed
Tunbalderbrå – Pineapple mayweed Photo: Jim Andre Stene – Trøndelag Sankeri
Photo: Jim Andre Stene – Trøndelag Sankeri
Privacy Policy
The Privacy Statement is about how this website collects and uses visitor information. The statement contains information that you are entitled to when collecting information from our website, and general information about how we treat personal data.The legal owner of the website is the processing officer for the processing of personal data. It is voluntary for those who visit the web sites to provide personal information regarding services such as receiving newsletters and using the sharing and tip services. The treatment basis is the consent of the individual, unless otherwise specified.
1. Web analytics and cookies (cookies)
As an important part of the effort to create a user-friendly website, we look at the user pattern of those who visit the site. To analyze the information, we use the Google Analytics analysis tool.Google Analytics uses cookies (small text files that the site stores on the user's computer), which registers the users' IP address and provides information about the individual user's online movements. Examples of what the statistics give us answers to are; how many people visit different pages, how long the visit lasts, what websites users come from and what browsers are used. None of the cookies allow us to link information about your use of the site to you as an individual.The information collected by Google Analytics is stored on Google servers in the U.S.. The information received is subject to the Google Privacy Policy.An IP address is defined as a personal information because it can be traced back to a particular hardware and thus to an individual. We use Google Analytics's tracking code to anonymize the IP address before the information is stored and processed by Google. Thus, the stored IP address can not be used to identify the individual user.
2. Search
If the webpage has search function, it stores information about what keywords users use in Google Analytics. The purpose of the storage is to improve our information service. The search usage pattern is stored in aggregate form. Only the keyword is saved and they can not be linked to other information about the users, such as the IP addresses.
3. Share / Tips service
The "Share with others" feature can be used to forward links to the site by email, or to share the content of social networking. Tips for tips are not logged with us, but only used to add the tips to the community. However, we can not guarantee that the online community does not log this information. All such services should therefore be used wisely. If you use the email feature, we only use the provided email addresses to resend the message without any form of storage.
4. Newsletter
The website can send out newsletters by email if you have registered to receive this. In order for us to be able to send e-mail, you must register an e-mail address. Mailchimp is the data processor for the newsletter. The e-mail address is stored in a separate database, not shared with others and deleted when you unsubscribe. The e-mail address will also be deleted if we receive feedback that it is not active.
5. Registration, form
The website may have a form for registration, contact form or other form. These forms are available to the public to perform the tasks they are supposed to do.Registration form is for visitors to sign up or register.Contact form is for visitors to easily send a message to the website's contact person.We ask for the name of the sender and contact information for this. Personal information we receive is not used for purposes other than responding to the inquiry.The form is sent as email via Mailgun as a third party solution. The entire submission will be stored at Mailgun for 24 hours. Between 24 hours and 30 days, only mailheader is stored before the submission is deleted after 30 days. The reason for this storage is to confirm whether emails are sent from the website and forwarded to the correct recipient.Once the email is received by the recipient, it is up to the recipient to determine the data processing needs of the email.
6. Page and service functionality
Cookies are used in the operation and presentation of data from websites. Such cookies may contain language code information for languages selected by the user. There may be cookies with information supporting the load balancing of the system, ensuring all users the best possible experience. For services that require login or search, cookies can be used to ensure that the service presents data to the right recipient.