Påskeaften den 30. mars 1945 styrtet et av flyene fra Operasjon Rype ved Kirkwall på Orknøyene. Organisasjonen American War Memorials Overseas, Inc. har laget en informasjonsside også for flyulykken og krasjstedet på Orknøyene.

WW2 sabotage

Operasjon rype

In the last months of the war during spring 1945. Gjefsjøen Mountain Farm was a central location as part of the sabotage operation "Operasjon Rype". The saboteurs had their headquarter at the farm. Operasjon Rype's mission was to sabotage the railroad through Trøndelag and Snåsa. Today Home Guard's task force "Rype" is named after the operation.

Restoring of Operasjon Rype's headquarter

OSS Gjefsjøen

The building which was headquarter for Operation Rype was in bad shape after standing empty for years. OSS Gjefsjøen are now restoring the building. The association OSS Gjefsjøen will convey the story of Operasjon Rype which in the final phase of World War II operated from its base on Gjefsjøen mountain farm. The building will be restored in the original appearance from when Operasjon Rype was carried out.

Licour based on local herbs and plants from Gjefsjøen

Gjefsjø­akevitt (Aquavit)

Distilled at Inderøy Brenneri (distillery) based on pure water, plants, herbs and botanicals from Gjefsjøen Mountain Farm. Made as a tribute to the heros from Operasjon Rype who had their base at Gjefsjøen in the end og World War II.